Trénerek

Tejfogazat: Infant tréner

Korai és kései vegyes fogazat: T4K

Maradó fogazat: T4A

Trénerek rögzített készülékek mellé: T4B, T4BII, Lingua

Önállóan használható tréner: Ajak tréner

Termoplasztikus tréner: T4F

 

Tejfogazati trénerek
Infant tréner

Infant Trainer

 

Elsődleges feladata az ujjszopásról és a cumizásról való leszoktatás, az izomdiszfunkciók megelőzése, a helyes rágás, nyelés kialakítása. A készülék két fázisú: az első puha fázis (anyaga orvosi szilikon) a funkciókat korrigálja, míg a második, kemény fázis (polyurethán) a már kialakult eltéréseket szünteti meg.

Optimális életkor: 3-5 év (figyelembe kell venni a gyermek együttműködési képességét)

Használat: napi 1 óra (akár több részletben) + éjszaka

Rendelhető színek: Kék, rózsaszín

Ugrás az oldal tetejére

Korai és kései vegyes fogazati trénerek
T4K (puha és kemény)

Életkor: 6-12 év. Optimális kezdés: a maradó frontok előtörésének ideje. Ilyenkor érhető el a legjobb fogvezetés.

Indikációk: kisebb fronttorlódás, II.oszt. DIV. I. és II., elülső nyitott harapás, mélyharapás, I.oszt. torlódás, enyhe fokú III.oszt., ujjszopás, izomdiszfunkciók, nyelvlökés

Kontraindikációk: hátsó keresztharapás (Először korrigálja a keresztharapást tranzverzális expanzióval, utána használható a tréner), III.oszt. súlyos esetei, komplett nasalis obstrukció, vonakodó gyerek/szülő

A T4K első fázisát mintegy 6-8 hónapig kell használni. Ez a puha, szilikonból készült tréner főleg a rossz szokásokra koncentrál.
Rendelhető színek:
kék, zöld, átlátszó, rózsaszínű

A 2. fázis, ami egy keményebb anyagból készült, ugyanazon az elven működik, mint az archwire, feladata a fogvezetés korrigálása. A keményebb tréner használatakor nagyobb erő hat a fogakra, ezért azok kezdetben érzékenyebbek lehetnek. A fokozatosság jegyében alternatíva lehet az első néhány hétben a puha és a kemény tréner kombinálása. Nappalra adjuk a keményet, éjszakára a puhát. A kemény trénert 6 - 12 hónapig kell használni.
Rendelhető színek: piros, átlátszó

A 2 tréner általában elegendő a rossz szokások eliminálására, a helyes funkciók kialakítására. A malokklúzió javul, sok esetben meg is szűnik, szembeötlő a faciális fejlődés, jóval egyszerűbb kiinduló állapot az orthodontus számára.

A T4K trénerek használata: nappal min.1 óra (ez lehet akár 2x30 vagy 3x20 perc is) + éjszaka. A nappali használat tudatos, gyakorlatilag egy tréning. Ilyenkor figyelni kell a légzésre, a nyelvpozícióra, az ajaktartásra. Éjszaka automatizálódik, amit nappal "megtanultunk". Egyik sem hagyható el.
Az eredményt tovább javítja a kiegészítő logopédiai kezelés.

Ugrás az oldal tetejére

Maradó fogazati trénerek
T4A (1.és 2. fázis)

Alkalmazási terület: Az elülső fogazat rögzített készülék nélküli kozmetikai elrendezése, az elülső fogazat elrendezése más fogív- szabályozó készülék alkalmazása mellett (Crozat, BWS, Lingual arch); retenciós készülékként kiváló.

Preferált életkor: 12+ Használat: naponta, napközben min. 1 óra +éjszaka Rendelhető színek: 1. fázis: kék és átlátszó, 2. fázis: piros és átlátszó

Ugrás az oldal tetejére

Trénerek rögzített készülékek mellé

T4B

A rögzített készülékes kezeléssel egyidőben eliminálja a szabálytalan fogazatot előidéző diszfunkciókat, ezáltal felgyorsítja a szabályozást, stabilabbá teszi az eredményt. Az eszköz tartalmaz két sínt is, a gyűrűk és a bracketek számára, mintegy beborítja azokat, így megóvva a beteget a lágyrész-sérülésektől. A moláris tájékon lévő minimális emelés tehermentesíti a temporo-mandibuláris ízületeket.

Használat: napközben min. 1 óra + éjszaka

Rendelhető színek: narancs, átlátszó

T4BII - class II korrekció

A magasabb oldalfalak a súlyosabb esetek kezelését is lehetővé teszik. A tréner "él az élhez" kialakítása támogatja a class II malokklúzió korrekcióját. Az eszköz alapja a 2. molárisok alá ér. Optimális kezelés: 1. A tréner használatát kezdjük kb. 6 hónappal az utolsó maradó kibújását megelőzően. 2. Az utolsó maradó kibújását követően kapja meg a páciens a multibandjét a felső fogívre. Az alsó multiband felhelyezését halasszuk el 6-8 hónappal. Hordja a beteg együtt a rögzített készüléket a T4BII-vel. 3. A letelt idő után ellenőrizzük a változást. Az esetek többségében a myofunkcinális tréningnek és az állkapocspozicionálásnak köszönhetően elhagyható az alsó multiband felhelyezése. A szabályozás felgyorsul, stabilabb lesz, a lágyrészek pedig nem sérülnek a bracketek beborításának köszönhetően.

Használat: napközben min. 1 óra + éjszaka

Rendelhető színek: kék és átlátszó

Lingua - lágy erőkkel szabályozó készülékek mellé (pl.:Damon)

Egyíves kivehető eszköz az intenzív nyelvtréningre. Kialakítja a helyes nyelvpozíciót, erősíti a nyelv - főként a nyelvhegy - izomzatát.

Használat: egész nap (az egyíves kiképzés nem akadályozza a beszédet) + éjszaka. Éjszaka helyettesíthető T4BII-vel. Amennyiben a Lingua készülék nem jól illeszkedik a fogívre, adjunk helyette nappalra is T4BII-t.

Rendelhető színek: átlátszó

Ugrás az oldal tetejére

Ajak tréner (Lip tréner)

Bármely életkorban használható, aktív tréninget lehetővé tevő készülék. Kiegészítő kezelésként adjuk a trénerterápia mellé azokban az esetekben, amikor nagyon renyhe az ajakizomzat. A napi 5-10 perces gyakorlás elősegíti, hogy a páciensnek normális, zárt szájtartása alakuljon ki, ami elengedhetetlen a jó nyelvpozícióhoz.

Rendelhető színek: kék, rózsaszín és átlátszó

Ugrás az oldal tetejére

Termoplasztikus tréner
T4F funkcionális tréner

Indikáció: egyéni retainerként állapotmegtartásra két szabályozási fázis között, és a diszfunkciók eliminálására.

Használat: napközben egy óra + éjszaka

Rendelhető színek: kék, átlátszó

Ugrás az oldal tetejére

 

e-mail: info@fogvedo.hu