A Myofunkcionális trénerek működése

A XX. században egyre nagyobb figyelem irányult a szabálytalan fogazatot és a kompromittált arcfejlődést elősegítő izomdiszfunkciókra. Chris Farrell mintegy 20 éve fejlesztette ki az egyre bővülő tréner rendszert, ami átfogó korai orthodonciai kezelést tesz lehetővé.

A fogszabályozás előtti trénerek egyszerre 3 szinten hatnak. Kialakítják a jó fogvezetést, pozicionálják az állkapcsokat, valamint myofunkcionális tréninget végeznek (megszüntetik a rossz szokásokat, s egyben kialakítják a helyes rendszert - orrlégzés, helyes nyelvpozíció és korrekt nyelés). A kezelés a tej- és vegyes fogazatban a legoptimálisabb. Az eszközzel csökkenthető - szerencsés esetben megszüntethető - a rossz okklúzió, javítható az arc növekedése, radikálisan csökkenthető az extrakciók szükségessége, tehát egyszerűbb kiinduló állapot teremthető az esetleges későbbi orthodoncia számára, valamint a stabilitás növelésével csökkenthető a recidívák száma.

A tréner szilikonból vagy termoplasztikus polyuretánból készül. Az anyag flexibilis, és erős formamemóriával rendelkezik. A trénerek dupla ívesek (alsó, felső), így egymáshoz képest pozicionálják az alsó és felső állkapcsot. Az íveket - akárcsak a fogszabályozó íveket, s amilyen a természetes fogív is - parabolikus formára mintázták, így bármely méretre adaptálható. Éppen ezért egy méretben gyártják, csak a disztális hosszúság különbözik/változik, ami az első állandó molárisok disztális pozíciója szerint levágható. Az ajakívek az elülső fogcsatornákkal együtt kontrollált, kicsi erővel hatnak a nem megfelelő állású frontfogakra, arra ösztönözve azokat, hogy korrigálják a pozíciójukat, ugyanakkor viszont a megszakított erőközlésnek köszönhetően a gyökérfelszívódás esélye, ami rögzített készülékek esetében komoly probléma lehet, a trénerekre nem jellemző.

A tréner részei:

Myofunkcionális "edző" rendszer:

A nyelvorientáló pöcök megtanítja a helyes nyelvpozíciót, vagyis felszoktatja a nyelvet a szájpadláshoz. A pöcök egyben segít megjegyezni ezt a pozíciót és emlékezni rá akkor is, amikor a tréner nincs a szájban. Myofunkcionális terápiával foglalkozó szakemberek a helyes nyelvpozíció kialakítását alapvetőnek gondolják a periorális izomzat újratanításában, a recidíva megelőzésében.

A nyelvgát - amikor a tréner a szájban van - meggátolja a nyelvlökéses nyelést.

Az ajakütköző a m.mentalis nyelvlökéses nyeléshez kapcsolódó túlzott aktivitását hivatott korrigálni. Igazolt tény, hogy az ajakütköző enyhe és közepes fokú torlódásoknál növeli a fogív méretét.

A tréner -szájba helyezve- megszünteti a szájlégzést. A kettős ajakvédő konstrukció arra készteti a gyereket, hogy orron át lélegezzen. Főleg a tréner éjszakai viselése segít megelőzni a maxilla ívvesztését és lelassult növekedését, ami a szájlégzőkre oly jellemző. Woodside és Linder-Aronsen kimutatták, hogy a szájlégzésről orrlégzésre való áttéréshez nagyobb mandibula-növekedés társult, mely az állon mutatkozott meg, valamint nagyobb faciális növekedést eredményezett, ami az arc középső részén volt megfigyelhető.

Indikációs területek: myofunkcionális diszfunkciók, kisebb elülső torlódás, elülső nyitott harapás, II.oszt.DIV I.és II., mélyharapás, I.oszt. torlódás, enyhe fokú III.oszt.

Kontraindikáció: hátsó keresztharapás, III.oszt. súlyos esetei, komplett nazális obstrukció, vonakodó gyerek/szülő

Használat: tréner típustól függően napi 1-2 óra plusz éjszaka. A nappali használatnál célszerű elosztani az előírt mennyiséget, hogy a páciens végig tudja kontrollálni a nyelvpozícióját és a légzését.

 

 

e-mail: info@fogvedo.hu