Hogyan ismerjük fel az arc- és rágóizomzat rossz szokásait?

Mi a normális?
Amikor nyugalmi állapotban a száj zárva van, a gyerek az orrán veszi a levegőt. Semmilyen szájkörüli izom nem működik. Ez igaz akkor is, amikor nyelünk. Nyeléskor sem szabad a szájkörüli izmoknak mozogniuk. A jó nyelés nem látható a külső szemlélő számára.
Ezen túl a nyelv normálisan a szájpadlásnál " fent " helyezkedik el.

Mikor van gond?
Amikor nyelés közben az ajak körüli izmok működésbe lépnek és/vagy nyugalmi állapotban a száj nyitott. A nyelv "alul", a szájfenékhez közel helyezkedik el.

   

A videón a kisfiú nyelése igen nagy ajak körüli izommunkával jár, miközben a nyelv nekitámaszkodik az elülső fogaknak. A rossz nyelvpozíció és a szabálytalan nyelés következménye a felső fogak legyezőszerű szétállása, illetve az alsó fogak torlódása.

Jellegzetes rossz szokások, helytelen nyelv- és ajakizom működések
Jellemző helytelen fogív formák és fogtorlódások


Jellegzetes helytelen nyelv- és ajakizom működések ugrás a lap elejére

 

Az egyik leggyakoribb rossz szokás az ujjszopás. Az eredmény: nyitott harapás, a fogak tengelyállásának súlyos zavara, nyelvlökéses nyelés.
A szájlégzés során a nyelv lekerül a normál pozícióból, így az orcaizmok könnyen benyomják a felső ívet, ami szűk lesz és elöl megnyílik a harapás. Ennél a kislánynál a szájlégzéshez nyelvlökéses nyelés is társul. Eredmény: nyitott harapás, diasztéma (túl tág fogközök) és alsó torlódás.
Gyakori az ajakszorítás. Látható, hogy mennyire megfeszül az alsó ajak izomzata. Az erős izommunka befelé kényszeríti, betorlasztja, az alsó fogakat, sokszor a tengelyállásukat is megváltoztatja. Gyakran az alsó állcsont is hátrébb mozdul.
Az eredmény jól látható. A felső fogak kissé kifelé dőlnek, az alsók jelentősen hátrébb állnak.

 

Helytelen fogívformák, fogsorzáródási rendellenességek és állkapocseltérések
ugrás a lap elejére
Szűk fogív
Ok: rossz nyelvpozíció
V alakú fogív
Ok: rossz nyelvpozíció, nyelvlökéses nyelés.
Nyitott harapás
Ok: szájlégzés
Ennél a kislánynál a szájlégzéshez nyelvlökéses nyelés is társul. Eredmény: nyitott harapás, diasztéma (túl tág fogközök) és alsó torlódás.
Keresztharapás
Ok: ajak illetve fog beharapása
"Pókharapás"
Ok: rossz nyelvpozíció, szájlégzés, nyelvlökéses nyelés
Élharapás
Ok: alsó nyelvpozíció, nyelvlökés
"Bulldogharapás"
Ok: alsó nyelvpozíció, nyelvlökés

 

 

e-mail: info@fogvedo.hu