Fogszabályozó készülékek

Tejfogazat: J1, J2, J3

Korai vegyes fogazat: K1, K2, K3

Kései vegyes fogazat: T1, T2, T3, T4

Maradó fogazat: A1, A2, A3

Class III korrekciójára: i3

 

Tejfogazat

Három fázisú készülékcsalád.

Első fázis (J1) puha szilikonból készül, elsődleges feladata a szokáskorrekció és a myofunkcionális tréning. A magasabb oldalak elősegítik, hogy a készülék éjjel se essen ki a szájból.

Második fázis (J2) közepesen kemény polyurethán anyagból készül, feladata az állkapocs- és fogívfejlesztés.

Harmadik fázis (J3) kemény polyurethánból készül, feladata a nyelvpozíció végső kialakítása, a fogak finom szabályozása, az okklúzió korrekciója, és retenció a hosszú távú stabilitás érdekében.

Indikációk: izomdiszfunkciók, alsó/felső állkapocs elégtelen fejlődése, cumi/ujjszopás, nyitott harapás, alsó-felső fronttorlódás

Használat: napi 1 óra + éjszaka

Ugrás a lap tetejére

Korai vegyes fogazat

Három fázisú készülékcsalád.

Első fázis (K1) puha szilikonból készül, elsődleges feladata a szokáskorrekció és a myofunkcionális tréning. A magasabb oldalak elősegítik, hogy a készülék éjjel se essen ki a szájból. Nagyon szűk fogív esetén nyolc éves kortól alkalmazható a K1 készülékkel együtt a BWS (Bent Wire System), ami rövid idő alatt nagyobb mértékű fogívtágítást tesz lehetővé.

Második fázis (K2) dupla öntésű technológiával készül. A külseje puha szilikon, ami bizotsítja a viselési komfortot, a belsejébe épített Dynamicore tágítja a fogívet, a Frankel-ketrec pedig elősegíti a maxilla fejlődését. A kiterjesztett ajak-ütközők mérséklik a m. mentalis aktivitását, ugyanakkor stimulálják az esetlegesen túl renyhe ajakizmokat. A magas oldalak biztosítják, hogy a készülék éjjel se essen ki a szájlégzők szájából, a nyelvemelő pedig kialakítja a helyes nyelvpozíciót.

Harmadik fázis (K3) kemény polyurethánból készül, feladata a nyelvpozíció végső kialakítása, a fogak finom szabályozása, az okklúzió korrekciója, és retenció a hosszú távú stabilitás érdekében.

Indikációk: Class II/1 és 2, alsó/felső fronttorlódás, malokklúziók, mélyharapás, nyitott harapás
Életkor: 5-12 (maradó frontok előtörésétől, az összes maradó megjelenéséig)
Méret: 3 (S, M, L)
Méretválasztás: Fektessük a mérőszalagot a felső frontokra úgy, hogy a nyíl a kismetsző és a szemfog közötti közbe kerüljön. Az ellentétes oldalon szintén a kismetsző és a szemfog között leolvashatjuk a méretet.
Használat: napi 1 óra + éjszaka

A szélesebb arcú gyermekeknél használjon K1,2,3 Broad készüléket.

Ugrás a lap tetejére

Kései vegyes fogazat

Négy fázisú készülékcsalád.

Első fázis (T1) puha szilikonból készül, fogvájatokat tartalmaz, emiatt 7 méretben kapható. Elsődleges feladata a szokáskorrekció, jobb retenció a kezdő fázisban. Jó előkezelés.

Második fázis (T2) dupla öntésű technológiával készült. A külseje jó viselési komfortot biztosító puha szilikon, belül pedig egy aktív magot találunk, ami lehetővé teszi az irányított fogívfejlesztést. A készülék természetesen tartalmazza a szokáskorrekciós elemeket is. Egy méretben készül, nem tartalmaz fogvájatokat.

Harmadik fázis (T3) dupla öntésű technológiával készül, mint a T2, azonban ez a készülék a fogív nagyságának megfelelően méretezett fogvájatokkal is rendelkezik. A fogvájatok elasztikus szeparátorként is működnek, további tágítást lehetővé téve.
Ennek megfelelően 7 méretben készül. A megfelelő méretet mérőszalag segítségével választhatjuk ki. Gyakorlatilag a 4 felső metszőt átfogó távolságot mérjük meg.
Méretválasztás: Fektessük a mérőszalagot a felső frontokra úgy, hogy a nyíl a kismetsző és a szemfog közötti közbe kerüljön. Az ellentétes oldalon szintén a kismetsző és a szemfog között leolvashatjuk a méretet.

Negyedik fázis (T4) kemény polyurethán anyagból készül. Elsődleges feladata a végső szabályozás, retenció.

Indikáció: enyhe és közepes fokú malokklúzió, mélyharapás, 4-6mm-es alsó/felső torlódások, Class II-ben az 5mm-nél kisebb overjet/overbite. Kiválóan alkalmazható retenciós készülékként is. Komoly segítség, amikor a beteg elutasítja a rögzített készülékes kezelést, vagy idő előtt le kell azt venni.

Feltételek: Csak olyan esetekben alkalmazható, amikor nem történt fogszabályozási célból foghúzás. A szemfognak pontosan bele kell illenie a szemfognak fenntartott fogvájatba. A betegnek zárt szájjal meg kell tudnia tartania szájában a készüléket. Amennyiben ezek a kritériumok nem tejesülnek, akkor a T3 készülékeket megelőzően más eszközt (T4K, K1, K2, T1, T2) kell használni.

Cél: az elülső fogazat és a mandibula Class I-be juttatása.

Életkor: 12-15+
Használat: napi 1-2 óra + éjszaka

Ugrás a lap tetejére

Maradó fogazat

Három fázisú készülékcsalád.

Első fázis (A1) puha szilikonból készül, elsődleges feladata a szokáskorrekció és a myofunkcionális tréning. A magasabb oldalak elősegítik, hogy a készülék éjjel se essen ki a szájból. A Farrel Bent Wire (BWS) rendszerrel együtt használva gyorsabban és biztosabban érhetünk el eredményt.

Második fázis (A2) anyaga közepes keménységű polyurethán. Keménységénél fogva több szabályozóerőt közöl az elülső fogakkal, pozitívan hat a fogív fejlődésére.

Harmadik fázis (A3) kemény polyurethánból készül, a kezelés utolsó szakaszában használjuk végső, finom szabályozásra. Retainerként is alkalmazható a 2. fázist követően.

Indikációk: malokklúzió felnőtteknél, enyhe/közepes fokú alsó/felső fronttorlódás, rögzített készülékes kezelés után frontok recidívája, enyhe Class II/1 és 2

Életkor: 15+
Használat: napi 1-2 óra + éjszaka

Tipp: A Myobrace készülékek kivehető eszközök, ezért csak akkor éljünk ezzel a lehetőséggel, ha a páciens motivációja és együttműködése megfelelő.
Motiváltság a siker kulcsa!
Tipp: Ha nagyon szűk a fogív, használjon a myofunkcionális kezelést megelőzően az extra fogívtágításhoz Bioblock készüléket vagy a myofunkcionális kezeléssel egyidőben, az 1. fázisú (puha) készülékekkel együtt BWS-t. Ez utóbbi fogívtágítás 8 éves kortól ajánlható a puha trénerekkel együtt. Kivételt csak a T típusú készülékek képeznek, hisz ott beépítésre került a fogívfejlesztő mag. Fogívfejlesztéshez használható még a Myolay technika is.

Ugrás a lap tetejére

Class III korrekciójára

Három fázisú készülékcsalád.

Első fázis (i-3N) puha szilikonból készül. Feladata a szokáskorrekció, illetve az izmok átprogramozása, az izomegyensúly helyreállítása.

Második fázis (i-3) dupla öntésű technológiával készül. A külseje puha szilikon, ami biztosítja a viselési komfortot, a beépített Frankel-ketrec megfejleszti a maxillát, a myofunkcionális elemek pedig eliminálják az esetleges diszfunkciókat. Fő feladata az állkapocsfejlesztés és -pozicionálás. Magasan kiterjesztett "reflex" oldalai megakadályozzák a mandibula előremozdulását.

Harmadik fázis (i-3H) kemény polyurethánból készül. Elsődleges feladata a retenció az elért állapot rögzüléséért, a hosszú távú stabilitás érdekében: a fogak végső szabályozása, illyetve a nyelv végső pozicionálása a lyukas nyelvpöcök segítségével.

Az időben elkezdett kezeléssel elkerülhető a felnőtt korban végzendő orthognath sebészeti műtét.

Használat: napi min. 2óra + éjszaka
Életkor:
5-8 év
Méret: S, M, L
Méretválasztás: Fektessük az erre a célra kialakított mérőszalagot a felső frontokra úgy, hogy a nyíl a kismetsző és a szemfog közötti közbe kerüljön. Az ellentétes oldalon szintén a kismetsző és a szemfog között leolvashatjuk a méretet.

Kiegészítő kezelésként Class III vagy keresztharapás therápiában használhatunk Myolay technikát.

Tipp: A legoptimálisabb eredmény elérése érdekében végezzen a páciens a tréner ill. Myobrace használatot megszakítva myofunkcionális (légző-, nyelési- és nyelvpozíció) gyakorlatokat 5-5 percben.

Motiváltság a siker kulcsa!

Ugrás a lap tetejére

 

e-mail: info@fogvedo.hu