A földön egy tárgy A-ból B pontba erő hatására mozdul el. Igaz ez a fogakra is. Amennyiben nem valamilyen szkeletális (csontfejlődési) probléma áll a háttérben, a fogakat valamilyen erő mozgatja a nem kívánt helyzetbe. Ezek a fogakra hatást gyakoroló, erőt közlő szervek a nyelv, illetve az arc- és a szájkörüli izomzat. Az alábbi ábra jól mutatja, hogy ezek a lágy szövetek mekkora erőt képesek kifejteni. Míg a fogak elmozdulásához mindössze 1.7 gm-nyi ajaknyomás elegendő, az ajkak erejét 100-300 gm-ra becsülték, míg a nyelv ereje képes 500 gm-nyi erőt is elérni.

Nyitott szájtartás, szájlégzés, ujjszopás vagy nyelvlökéses nyelés során nem megfelelő a nyelvpozíció, a nyelv ahelyett, hogy a szájpadlásnál pihenne vagy nyelés közben a premaxilla irányába mozdulna, sokkal lejjebb helyezkedik el, ezáltal megszűnik a nyelv felső fogívet kitartó ereje, s az orcaizmok könnyedén benyomják a fogívet, szűk maxillát, nyitott harapást és felső torlódást okozva.
A musculus mentalis túlzott aktivitása bedönti, torzióba hozza a fogakat. Nyelvlökéses nyelés és interdentális szigmatizmus (nyelvlökés bizonyos hangok képzésekor) esetén minden egyes nyelésnél, bizonyos hangok képzésekor 500 gm-nyi erő éri az elülső fogakat, alsó fronttorlódást előidézve. Amennyiben ezeket a diszfunkciókat, ezeket a kóros erőbehatásokat nem szüntetjük meg idejében, kárt szenvedhet az arcfejlődés, egy szabályozás stabilitása pedig igencsak kérdésessé válik, hisz a megmaradó diszfunkció visszarendezi a fogazatot. Elsődleges feladat tehát az okok, vagyis a myofunkcionális rossz szokások mielőbbi eliminálása - lehetőleg már tej- vagy vegyes fogazatban.

A fogazatra ható erők

A fenti képsorozaton a száj körüli izomzat túlműködését és az okozott fogazati rendellenességeket látják.

A táblázatban jól látható, hogy a fogszabályozásban használt erőkhöz képest milyen óriási hatást fejt ki a nyelv és a száj körüli izomzat.

Az alábbi fogmodelles videón jól látható a fogakra gyakorolt erő hatása. Amint látjuk az ív és a fogméret változatlan, mégis torlódást tudtunk generálni.

Ha az állcsúcs táji izmok túl aktívak, benyomják az alsó fogakat.

 

Az oldalsó izmok túlzott tónusa a felső fogív szűkületét okozza.

Nagyon fontos tehát az izomdiszfunkciók felismerése és kezelése.

 

e-mail: info@fogvedo.hu